Saturday 16 April 2011

Kueh Koci..


Assalamualaikum...

Walaupun bermacam-macam halangan untuk buat kueh ni tapi akhirnya Alhamdulillah dapat jugak rasa hasil air tangan sendiri.. hehe apa2 pon terima kasih kepada K Kam sebab sudi berkongsi resepi dan tips...


Resepi: Untuk doh~ 2cawan tepung pulut, 1 cawan tepung gandum, sedikit garam dan 2cawan air( boleh tambah atau kurang ikut keperluan ).
Untuk Inti : Gula merah, gula, garam dan sedikit air serta kelapa parut ( desicated coconut ), dan sedikit santan pekat serta daun pandan..

Untuk buat inti : Panaskan sedikit air dalam periuk sampai mendidih, masukkan gula merah. Bila dah agak menggelegak dan gula merah larut dengan air masukkan kelapa parut bila dah agak sebati masukkan santan ,garam dan pandan. Masak sampai pekat, cukup2 lembap je la macam tu.

Cara: Mula2 campurkan bahan doh sampai jadi seperti ini


kemudian bulat-bulatkan untuk senang proses membungkus nanti..


kemudian leperken, masukkan inti dan balut didalam daun pisang, sebelum tu sediakan daun pisang dengan bentuk heksagon untuk senang bungkus (bg yang dah advance tak payah la kot..hehe)


Bila dah saip banyak skit atau penuh satu periuk pengukus, kukusla lebih kurang sepuluh minit, bergantung pada saiz..

Bila dah masak bolehla makan.. :)


No comments:

Post a Comment