Tuesday 29 March 2011

Dendeng daging..


Masakan ni rumit sikit nak buat,perlukan kesabaran dan masa... oleh kerana rasa nak makan sesangat terpaksala buat he he.. kalo kat Malaysia ni payah rasanya nak buat sebab boleh beli.. ..walaupun tak arif atau mungkin tak sesedap chef2 yang ada tapi bolehla makan anak beranak.. Ni resepinya(resepi saya ambik kat internet tapi di olah mengikut selera sendiri..) dan tak sukat2 pun main masuk je dalam kuali tu!!


bahan2;


daging,halia,kicap,garam,bunga cengkih,gula,minyak,bawang merah,
bawang putih,cili kering

cara2nya plak;

step 1=Rebus daging dengan halia yang dimayam halus sampai lembut,toskan dan simpan air rebusan,daging dihiris nipis dan diketuk sampai lembut,perapkan daging dengan kicap lebih kurang sejam,kemudian goreng dengan minyak sampai garing.
step 2=Tumiskan bawang merah,bawang putih serta cili kering yang di kisar dan bunga cengkih sampai pecah minyak,masukkan gula, garam dan daging serta air rebusan tadi,masakla sampai pekat...last,hidang.

No comments:

Post a Comment