Monday 28 March 2011

Trifle


Semalam rasa nak makan trifle so buatla 4bekas plus 2 bekas kecik... Alhamdulillah berjaya dan mendapat pujian daripada pengkritik tetap saya yang sungguh jujur orangnya tu.. so inilah dia... Gambar tak berapa cantik sebab diambil oleh pengkritik yang memang tak sabar nak makan... tengah pulak tu dah masuk waktu berbuka, apapun seperti namanya juga Trifle ianya terbahagi kepada 3 lapisan ;
  1. Lapisan paling bawah ialah jelly perisa strawberi yang memang beli di pasaraya Pak masa tu belum fikir lagi nak buat apa..... untuk melengkapkan citarasa sendiri, saya sengaja menambahkan roti(yang dibuat semalam-seperti dalam entry sebelum ini) dibahagian paling bawah.
  2. Lapisan kedua pula ialah custad ready made punya yang juga terbeli tapi di pasaraya Tesco kat city ... so tak de la payah sangat nak buat sendiri ....he he.. memang malas nak buat ...sebelum ni pun memang tak pernah buat ... makan yang suami buat adela... he he..
  3. Dan lapisan paling atas pulak ni memang mencabar untuk buat ni sebab memerlukan kemahirann yang sangat tinggi untuk piping double cream... ni memang suka buat walaupun payah dan memang leceh tapi sebab suka buat so buat la.. Bahan2 tak payah mana cuma perlukan double cream ,lemon jus and caster sugar. All of them mix together.. ni memang kene pukul sampai pekat( nasib baik husband beli mixer yang sungguh mantap sekejap je dah siap dan tak perlu guna tangan yang penting..). Selepas tu barulah proses piping... buatla bentuk bunga so itulah dia..... Rasanya yang cukup memuaskan hati... InsyaAllah akan buat lagi....

No comments:

Post a Comment