Monday 28 March 2011

Tu'ke



My mum's ikan bakar


Resepi istemewa yang direka khas untuk santapan seisi kluarga tercinta....



ikan segar yang telah siap dipotong dan dibersihkan ( ikan ni adalah ikan yang terbaik untuk selera kami) ~baby pari




oppss belacan missing!!




ditumbuk/kisar halus( tambah cili boh selepas blend)




Ditumis sampai masak/ merah ~ jangan lupa menambah garam, gula(jika suka) dan bahan perisa bg yang menggunakan bahan perisa....mmm bagi kami bahan yang segar sudah cukup, tidak perlu lagi menambahkan bahan perisa.. Rempah(bahan) yang ditumis boleh disimpan didalam bekas kedap udara atau peti sejuk untuk kegunaan pada masa akan datang~ boleh di simpan sehingga sebulan bergantung kepada keadaan cuaca dan kebersihan semasa proses penyediaan.




Lumur pada ikan dan perap seketika ( boleh di bakar didalam oven atau dalam kuali, alumminium foil boleh digantikan dengan daun pisang sekiranya menggunakan kuali)


Selepas dibakar sampai masak bolehla dihidang dan dimakan bersama nasi atau roti...

Tips: Masaklah dengan penuh senyuman ikhlas.. baru sedap!


By Rose

2 comments:

  1. KAK IKAN BAKAR KAKAK POWER GILER,LAW DE RESIPI KONGSI LAGI LAH,TERIME KASIH KAK:)

    ReplyDelete
  2. TQ.. sorry because the older one is private now, so I opened a new one here! So check it out..

    ReplyDelete